In de toekomst kijken,

 

In de toekomst kijken,

 

Het is een woensdag ochtend in Maart. De drukte in mijn hoofd maakt dat ik zit te treuzelen. Met een aantal afspraken in het verschiet, breng ik mijn tas in gereedheid. En terwijl ik in mijn tas rommel probeer ik ook mijn gedachten te ordenen. Ik schiet mijn jas aan grijp mijn sleutels en kijk op. Op dat moment realiseer ik me dat de hemel zojuist is opengescheurd en het keihard regent. Ik verruil mijn fietssleutel voor mijn autosleutel en ren de deur uit.

 

In de auto begin ik te glimlachen. En bedenk me, dat ik om een of andere vreemde reden nog nooit op tijd op mijn afspraak met Cisca ben aangekomen. En dat terwijl ik een bloedhekel heb aan te laat komen. Vandaag doen we onze jaarlijkse proeverij. Cisca Ansem is een Nederlandse vrouw die haar eigen wijnbedrijf is gestart in Hongarije. Al ruim tien jaar is zij aan de weg aan het timmeren met het wijnbedrijf ‘Hegyem’. Zonder studie of achtergrond, maar met eindeloze passie en toewijding slaat zij een brug tussen de Nederlandse en Hongaarse cultuur.

 

Elk jaar zie ik de wijnen groeien. Als jaarringen van een boom krijgen de wijnen steeds meer inhoud en verhaal. Het zijn niet alleen de wijnen die zijn gegroeid, ook Cisca is sterk en standvastig geworden in het wijnmaken, en ik kijk ernaar uit om te proeven met deze gedecideerde en zelfverzekerde wijnmaakster.

 

Zoals ik al vreesde ben ik vijftien minuten te laat, maar haar ontspannenheid geeft aan dat ze hier inmiddels zelfs aan gewend geraakt is. Gezien het feit dat de wijnen gemaakt in het afgelopen jaar nog op vat liggen te rijpen proeven we wijnen uit het jaargang 2015.

 

 

We proeven een zestal wijnen, het lijkt wel een wijnduel. Terwijl ik proef spreekt zij, en het moment dat ik mijn terugkoppeling geef zit zij driftig mee te proeven en te schrijven. Samen pluizen we de wijn uit. Samen zoeken we de woorden om dat wat we ervaren in de wijn te benoemen. Om het vervolgens te analyseren.

 

Cisca werkt graag met lokale druiven, die begrijpen de natuur en spreken de taal van de mensen daar. Maar zo nu en dan flirt ze met een vreemde eend. Zo verteld ze op een ietwat voorzichtige toon, dat ze Cabernet franc zo’n spannende druif vind. Ik schuif naar het puntje van mijn stoel: als er een fanclub van Cabernet franc was geweest, dan was ik hier woordvoerder van geworden, zo tof vind ik deze druif. En daar komt een fles Hegyem Cabernet franc tevoorschijn. Ze vertelt dat het een test was, dat het overgebleven was uit de blend die ze had gemaakt met andere druiven.

 

Er zijn nauwelijks honderd flessen van gebotteld, dus het bestaat eigenlijk helemaal niet. Het zijn testflessen om te kijken hoe het ontwikkelt. Je voelt hem al aankomen, voor Vinoniek onwijs boeiend.

 

Cabernet Franc, kennen we vooral uit de Loire, waar hij het net iets te koud heeft. Waardoor hij vaak stug en onberekenbaar wordt, maar kan op een goede dag ook artistiek en uitgesproken spannend zijn. Cisca weet een uitgebalanceerde wijn van deze druif te maken waar het plezier van het fruit in een elegante silhouet de hoofdrol inneemt. De fijne tannines en zijn luchtige postuur maken dat je ook voorbij kan gaan aan het fruit. En daar wacht ons het karakter. Een mix van rode kool, rode biet en kruidnagel geven de wijn een tijdloze sfeer. Zoals het eten dat mijn oma op tafel zette, warm gestoofd met de prikkeling van oud-Hollandse specerijen. En dit alles zonder stugge tannines, zware alcohol of vermoeiende dikte. De wijnen van Hegyem dragen allemaal de signatuur van verteerbaarheid, zo ook deze Cabernet Franc.

 

Ik schrijf dit met een grote glimlach, wetende dat ik één van de zeer weinige flessen geproduceerd van deze wijn aan mijn zijde heb staan. We moeten nog even geduld hebben, maar er zijn meer flessen 2016 Cabernet Franc in de maak. Ik ben enorm benieuwd wat de deze wijnen ons in de toekomst gaan brengen. Eén ding is zeker, vanaf nu zal ik nooit meer te laat komen als ik bij Cisca mag komen proeven.

 

Groet Vinoniek

 

Wil je meer weten over de wijnen van Hegyem, ga dan naar: http://hegyem.com/#wijngoed

 

 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
maart 10, 2017