Vloeistof: Het Amerikaanse evenwicht.

 

Het Amerikaanse evenwicht.

 

Als we naar het nieuws kijken, lijkt het ver zoeken om iets evenwichtigs Amerikaans te vinden. Met de aantreding van de nieuwe president is er meer onrust in de V.S dan ooit tevoren. En juist daarom dienen we opzoek te gaan naar harmonie, om ons beeld te nuanceren. En ons niet te vervreemden van een bevolking die schreeuwt om begrip en compassie. Wetende dat deze onrust ook in onze cultuur nadert.

Laten we juist nu een Noord-Amerikaanse wijn drinken. En om meer nog dan de mogelijke verbindende redenen; om zijn inhoudelijke waarde.

 

Het Amerikaanse idee van evenwichtig is nogal anders dan het Hollandse. Terwijl wij zeggen, ‘doe maar rustig’ en steek je kop niet boven het maaiveld uit, zeggen de Amerikanen “The sky is the limit”, ga ervoor en geniet ervan. De Nederlandse ‘Big Mac’, valt volledig in het niets bij de Amerikaanse versie ervan. En ondanks dat de Hollander het wellicht een overdreven ‘Burger’ vindt, is deze hetzelfde van smaak en ervaar je dezelfde balans. Voorheen waren de wijnen minstens net zo dik als de ‘Burgers’ en droop hier ook het vet vanaf. Hoe dikker, rijper en zwoeler hoe mooier Amerikanen het vonden.

 

 

Smaak is ook in de voeding en wijnindustrie aan trends onderhevig. De wijntrends gaan meer en meer richting droge en strakke wijnen. Zo zijn ook de Californische wijnen lichter en luchtiger geworden.

Hiermee wil ik zeker niet zeggen dat droog beter is dan rond en rijp, het is niets meer dan een kwestie van smaak. Laten we daarom vooral ook respecteren wat ieders smaak is en het vooroordeel achterwege laten.

 

Om een voorbeeld te geven van een Amerikaanse Chardonnay, die zijn cultuur niet in de steek heeft gelaten maar wel opzoek is gegaan naar een verteerbaar voorkomen, stel ik je voor aan de volgende wijn:

2014 Hess, Select, Chardonnay, Monterey County.

 

Achter het kustgebergte van dit Californische subgebied, komen we terecht in Salinas Valley. Verscholen achter kustgebergten zijn de wijngaarden beschermd tegen de kou van de oceaan. Het is een zacht en rustig gebied waar de koele nachten helpen om de zuren in de druiven vast te houden. Hierdoor kunnen ze absoluut rijp geoogst worden en toch zeer levendig blijven.

 

 

 

Ook de wijnmaker is bezig met evenwicht, met deels vergisting op hout en deels op roestvrijstalen vaten. Slechts dertig procent van de wijn ondergaat malolactische vergisting, en de rijping is maar deels op nieuw hout. Alles om zuren, textuur, rijpheid en volume in balans te brengen.

 

Het geeft de geur van een gehele fruitkraam, met papaja, ananas, stoofpeer, appel en limoen. Het lijkt een recept voor een overheerlijke smoothie. De verse roomboter in de geur komt terug als filmend, een zacht boterlaagje in de mond. Niet dik, want er is ook voldoende fruit, zuren en een getoast bittertje. Het is prettig dat het filmende laagje niet blijft plakken in de mond, maar oplost op in de fijne bitters die de mond schonen. Gewoon aangenaam en vriendelijk i.p.v. complex en artistiek.

 

Twijfel niet aan de charme en overredingskracht van deze Amerikaanse Chardonnay. Het gaat vol vertrouwen in gesprek met je, maar geeft jou als drinker ook de ruimte om het laatste woord te hebben.

Het is als ‘Late Night Jazz’ in gebottelde vorm, vermakelijk, bedwelmend en speels.

 

Maak snel een nieuwe playlist onder de titel ‘zwoel en zacht’, regel een paar flessen Hess Chardonnay en maak er een eindeloos weekend van.

 

Proost,

 

Groet Vinoniek

 

Ps, voor meer info ga naar www.horizonwines.com

 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
april 19, 2017