Over Niek en Vinoniek

Niek Beute ambieert een wijnwereld te scheppen, waar een ieder die een passie heeft voor de nectar van de goden, in kan binnenwandelen,  Hij wil in deze wereld mensen aan de hand nemen om het verhaal achter de wijn te kunnen laten beleven in al zijn facetten. Wijn proeven doe je met je tong en neus, maar om wijn te beleven leert Vinoniek je gebruik te maken van al je zintuigen. Sfeerbeelden en diepe herinneringen worden aangesproken om jouw unieke reis door de wijnwereld van Niek compleet te maken. Vinoniek is het voertuig waarmee hij eenieder die instapt, direct meeneemt op een reis door verschillende gevoelslagen die elke wijn te vertellen heeft. Gebruikmakend van zijn ruime schat aan kennis en ervaring, en een neus voor smaakvol culinair genieten, weet hij iedereen mee te nemen naar het hart van de passie voor wijn.

Educatie is altijd een kernwaarde binnen de activiteiten van Vinoniek. De waarde van kennis is het gebruiken en doorgeven ervan. En daarom zijn de activiteiten van Vinoniek altijd doorvlochten van wetenswaardigheden. De nadruk hierbij ligt op toepasbare kennis. De handvaten waarmee je met meer vertrouwen kan voortbewegen in de wereld van wijn.

Naast het tekst- en videomateriaal, zijn er evenementen en masterclasses. Het is ook mogelijk om Niek een speciale masterclass te laten geven bij u in huis of bij uw bedrijf. Er zijn vele mogelijkheden, zoals een introductie proeverij, thematische masterclass of een wijncursus. En dit alles afgestemd op uw wensen. Wij verzorgen alles, van wijn tot glaswerk en aankleding. Heb je interesse, laat het ons weten en mail naar team@vinoniek.nl

Van verleden tot het Heden

Hieronder is een kleine samenvatting te vinden van de bijzondere plekken waar Niek zijn know how heeft vervolmaakt, en de samenwerkingen die hem geïnspireerd hebben.

Niek begon op zijn 15e in de HORECA

Hij volgde de Middelbare hotelschool in Zwolle.Op zijn 18e zag hij de eerste Michelinster komen, bij restaurant De Roggebot In Kampen (bestaat helaas niet meer) Niek liep stage bij de Librije (toen nog  2 sterren), en volgde een 2e stage bij Vermeer in Amsterdam  (1 ster, toen nog met Pascal Jalhay als chef). Hij werkte 3 maanden bij restaurant De Kas in Amsterdam (omdat Vossius nog niet klaar was)

Daarna werkte hij 1.5 jaar bij Vossius, het meest beruchtte en prestigieuze restaurant project dat Nederland ooit had gezien, (nu gesloten) onder leiding van Robert Kranenborg (nu tv chef) en zijn grote leermeester in  het gastheerschap, John Vinke (helaas overleden) Een van de hefstigste tijden ooit, 6 dagen in de week van s’ochtens vroeg te s’avonds laat buffelen!

Hierna werd hij door de heren Kranenborg en Vinke naar Frankrijk gestuurd. Daar werkte hij bijna een jaar bij Georges Blanc, 3 sterren in de bourgogne (in de bediening). Taal en de cultuur geleerd, en tevens weer belachelijk hard gewerkt. Daar is Niek’s liefde voor wijn gestart, met 4 sommeliers in dienst en 130.000 flessen in de kelder is dat bijna onvermijdelijk.

In Parijs begon hij als sommelier, bij een voormalig 2 sterren zaak genaamd  Amphycles, en is hier een jaar gebleven. Vervolgens werkte hij nog een jaar als sommelier bij Guy Savoy, een drie sterrenzaak in Parijs. Hij had hier de meest bizarre tijd ooit. Afzichtelijk hard werken, onder een medogeloos regime en een ongenaakbare werkdruk. Maar hij had er alles voor over om al deze ongelooflijke wijnen in handen te mogen houden en te mogen leren kennen. Flessen die nooit het land zullen verlaten en voor een Nederlander normaliter onvindbaar zijn. Eeuwenoude flessen, en de meest bijzondere flesmaten. Alles lag daar en werd daar verkocht. In deze Franse periode bracht hij alle vrije dagen en uurtjes op proeverijen en in wijnboeken door. Hij zocht alle uithoeken van het land op, en doorgrondde iedere wijncultuur.

Terug in Nerderland gekomen ging hij als sommelier bij Vermeer aan de slag. Binnen een jaar behaalde hij zijn Vinologenopleiding, werd door Gault Millau verkozen tot meest talentvolle gastheer van Nederland. Na twee jaar werd hij naast sommelier ook assistent maitre d’hotel. De hier op volgende vier jaar was hij Maitre d’hotel/sommelier van Vermeer Na 7,5 jaar verliet hij Vermeer om zijn bedrijf Vinoniek te starten

Vanuit Vinoniek creëerde Niek Liquid-art, het eerste multimedia wijnbelevingsplatform van Nederland. (meer info over Liquid-art onderaan de pagina)De Liquid-art ‘champagne’ was de aftrap. Dit was een groot tweedaags media event in het scheepvaartmuseum, en was volledig uitverkocht, met ruim 400 bezoekers.

Hier bleef het niet bij, Vinoniek werd collumnist voor zowel, Perswijn als Winelife, en schreef voor importeurs en wijnwinkels. Vinoniek verzorgt naast de Liquid-art evenementen, masterclasses, lezingen, proeverijen en presentaties bij events.

Volg, deel en mis niks op de socials van Vinoniek

Niek is de eerste Nederlandse Sommelier geweest die de videocamera ter hand heeft genomen. Al in 2014 begon hij met de productie van wijngerelateerde video’s. Nu honderden video’s later wordt hij gezien als ‘De Nederlandse wijnvlogger’.